با نزدیک شدن به خوشه دهی گندم و جو چند نکته در بحث کوددهی و تغذیه وجود دارد که اگر رعایت نشود منجر به کاهش عملکرد مزرعهتان میشود.
سوال بسیاری کشاورزان این است که بهترین کود برای افزایش تناژ گندم چیست و چه مرحلهای مهمتر است؟ دقت داشته باشید که در گندم و جو برای بهبود عملکرد تمام مراحل مهم هستند و ما در مطالب آموزشی گندم و جو به این موضوع اشاره داشتهایم.
با توجه به نقش کلیدی مرحله ظهور خوشهها یا خوشه دهی گندم و جو در بهبود عملکرد، در این محتوا چند نکته به شما کشاورزان پرتلاش برای بهتر شدن مرحله ظهور خوشهها ارائه میدهیم.
نکات مصرف کودها در خوشه دهی گندم و جو
پس از ظهور خوشهها نیاز است تا گرده افشانی و سپس بستن دانه اتفاق بیفتد تا در نهایت به عملکرد برسید و بهتر است به کوددهی همراه با برنامه ریزی و طی چند مرحله توجه کنید.
تغذیه ابتدای خوشه دهی گندم و جو
در مراحل انتهایی رشد ساقه که به خوشه دهی نزدیک میشود نباید از کودها برای بهبود ظهور خوشه گندم و جو غافل شد. در ابتدای خوشه دهی گندم و جو، در جهت بهبود و گرده افشانی و تلقیح باکیفیت و همچنین افزایش تعداد دانه در سنبله، گندم و جو نیازمند کودهای ریزمغذی و کلسیم هستند و توصیه میشود که مصرف کودها به صورت محلولپاشی انجام گیرد.
تغذیه در مرحله پر شدن دانه
پس از خوشه دهی گندم و جو و تلقیح، مرحله پر شدن دانه است. در ابتدای این مرحله اگر بذر گندم و جو را فشار دهید مایع سفید رنگی از آن خارج میشود. این مرحله را شیری شدن دانه میگویند.
در ادامه این مرحله، انتقال مواد از برگ به دانه، به افزایش ماده خشک دانه منجر شده و مایع درون بذر حالت خمیری پیدا میکند که به آن خمیری شدن نرمِ دانه گفته میشود.

در این مرحله بسیار مؤثر خواهد بود که از کودهای دارای سیلیکون (سیلیکات پتاسیم در خمیری نرم دانه) به صورت محلولپاشی استفاده کنید.
سیلیکات پتاسیم میتواند سیگنالینگ بسیار مؤثری در جهت افزایش انتقال مواد از برگ به دانه باشد و باعث پرشدن دانهها و کاهش چروکیدگی دانه و بهبود عملکرد شود.
نکته مهم
درست است که سیلیکات پتاسیم نقش مهمی در انتقال مواد بسمت دانه دارد، اما محلول پاشی زودتر از موعد این ترکیب احتمالا منجر به علت القاء سیگنال زودرسی بوتهها خواهد شد. محلول پاشی دیرتر از موعد نیز گاهی اوقات باعث کاهش اثرگذاری سیلیکات پتاسیم در پروسه انتقال مواد میشود.
مرحله برداشت گندم و جو
چند روز قبل از برداشت گندم و جو دیگر نیازی به تغذیه و کوددهی نیست و بهتر است به نقاط قوت و ضعف کشت توجه کنید. قطعا بایستی نقاط قوت را برای سالهای آینده هم اجرایی کنید و برای نقاط ضعف نیز با مدیریت صحیح، راهکارهای درستی داشته باشید.
یقینا کشاورزانی که همواره تمام موارد از قبل از کاشت تا بعد از برداشت را به صورت اصولی و با برنامه ریزی انجام میدهند، نتیجه بسیار مطلوبی خواهند گرفت.