شبکه جامع کارشناسان کشاورزی ایران

در این شبکه، کارشناسان حوزه‌های مختلف کشاورزی حضور دارند. شما هم به این جمع بپیوندید و از مزایای آن بهره‌مند شوید.

حاشیه خشکی برگ پسته و چند راهکار کنترل آن

حاشیه خشکی برگ پسته https://www.wcngg.com/2021/09/02/pistachio-salinity-management/

6 دقیقه از زمان ارزشمندتان را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید!

آنچه دراین مقاله می‌خوانید...

حاشیه خشکی برگ پسته از مشکلاتی است که در باغات پسته مشاهده شده و عواملی مانند شوری، گرما، کمبود یا بیشبود عناصر و آفات و بیماری‌ها از دلایل این معضل هستند. متاسفانه در برخی موارد اگر این مشکل تشدید شود می‌تواند از دلایل جمع شدن برگ درخت پسته نیز باشد.

در صورتیکه بسادگی از حاشیه خشکی برگ پسته بگذرید، بعد از مدتی تعداد زیادی از برگ‌ها می‌ریزند و در نهایت به دلیل کم شدن ظرفیت تولید درخت، عملکرد باغ پسته شما بسیار کم خواهد شد.

دلایل مهم حاشیه خشکی برگ پسته

در بررسی‌ها مشخص شده است که چند دلیل اصلی منجر به خشک شدن حاشیه برگ‌های پسته می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم با ما همراه باشید تا چند علت را بررسی کنیم.  

 شوری آب و خاک

از مشکلات اصلی مناطق پسته‌کاری، شوری است که در آب یا خاک باغ وجود دارد و در صورتیکه کم توجهی به شوری شود، عملکرد محصول به شدت کاهش می‌یابد. شوری در پسته باعث می‌شود که عناصری مانند سدیم، کلر و بُر (Boron) توسط ریشه‌ها جذب شده و در برگ‌ها تجمع پیدا کنند و باعث حاشیه خشکی برگ شوند.

حاشیه خشکیدگی برگ پسته بر اثر شوری

در بحث کاهش آسیب شوری مهم‌ترین کار این است که اول جلو عواملی که باعث افزایش شوری می‌شوند را بگیرید. به طور مثال در باغات با شوری آب و خاک زیاد، بهتر است از کود سولفات آمونیوم به جای اوره استفاده شود و از مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی خودداری شود، حتما در برنامه غذایی پسته از کودهای میکروبی و زیستی استفاده شود.

می‌توانیدتنظیم pH خاک را با استفاده از گوگرد و باکتری‌های اکسیدکننده گوگرد انجام دهید. استفاده از مالچ نیز در جهت صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش تبخیر از سطح خاک جهت کاهش اثرات شوری در پسته مفید خواهد بود.

نکته
آبشویی برای کاهش شوری در باغ پسته بایستی طی فصل خواب درخت و تا قبل از باز شدن جوانه‌ها باشد. اما دقت کنید که آبشویی در مناطق پسته‌کاری که هم آب شور بوده و هم خاک شور است، تاثیر کمی دارد مگر اینکه شوری آب پایین باشد و بتوان از آبشویی استفاده کرد. نکته دیگر زهکشی خاک است که اگر زهکشی خاک نیز مطلوب نباشد آبشویی زیاد موثر نیست. اگر در منطقه پسته‌کاری بارندگی طی زمستان وجود دارد می‌توانید از آب باران جهت آبشویی استفاده کنید.

گرما

طی تابستان، دما هوا بسیار زیاد است و اثرات منفی روی درخت پسته دارد که حاشیه خشکی برگ یکی از آن‌هاست. علاوه بر گرمایی که ممکن است باعث خشک شدن حاشیه برگ‌ها شود، تنش خشکی هم اگر رخ دهد این مشکل را تشدید می‌کند. متاسفانه تنش خشکی طولانی مدت حتی ممکن است باعث ریزش برگ‌ها پس از بروز حاشیه خشکی برگ پسته شود.  

حاشیه خشکی برگ پسته
https://ucanr.edu/blogs/blogcore/postdetail.cfm?postnum=31283
حاشیه خشکیدگی برگ پسته بر اثر گرما

کشاورزان عزیز به آبیاری منظم و به موقع طی فصل رشد دقت کنید تا به درختان پسته تنش خشکی وارد نشود. ضمن اینکه محلول‌پاشی کودهای دارای عنصر سیلیکون با شروع فصل گرما باعث افزایش مقاومت برگ‌ها به تنش گرما می‌شود.  

کمبود پتاسیم

پتاسیم یک عنصر مهم در تغذیه پسته است که علائم کمبود آن معمولا از اوایل تا اواسط تابستان و در برگ‌های پیرتر مشاهده می‌شود. کاهش رشد درخت بخصوص برگ‌ها، حاشیه خشکیدگی برگ و در نهایت کاهش عملکرد از جمله نشانه‌های کمبود پتاسیم در پسته است.

حاشیه خشکی برگ پسته
علائم کمبود پتاسیم در برگ پسته

در مراحل اولیه رشد، به صورت ریشه‌ای از کود سیلیکات پتاسیم استفاده کنید و در طول فصل رشد توام با درشت شدن مغز پسته از کودهای پتاسه مانند سولفات پتاسیم پودری به صورت ریشه‌ای مصرف کنید. همچنین محلول‌پاشی کودهای دارای سیلیکون مانند سیلیکات پتاسیم در مراحل پرشدن مغز پسته به تأمین پتاسیم از طریق برگ نیز کمک خواهد کرد.

نکته
گاهی حاشیه خشکیدگی برگ پسته بر اثر محلول‌پاشی در دمای بسیار بالا یا سمپاشی غیراصولی نیز اتفاق می‌افتد.

سمیت عناصر سنگین

مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی و سموم در باغ پسته ممکن است باعث سمیت عناصری مانند بُر و عناصر سنگین نظیر سرب، کادمیوم و آلومینیوم در خاک شود. یکی از مهم‌ترین علائم این سمیت، حاشیه خشکی برگ پسته است. در صورت افزایش سمیت عناصر پس از حاشیه خشکی برگ پسته، آسیب به میوه‌ها نیز می رسد.

حاشیه خشکی برگ پسته
https://www.researchgate.net/figure/Characteristic-symptoms-of-B-toxicity-in-species-in-which-B-is-phloem-immobile_fig1_235712768
حاشیه خشکی برگ پسته در اثر سمیت عنصر بُر

در جهت کاهش اثرات حاشیه خشکی برگ پسته بهتر است از مصرف کودهایی که دارای عناصر سنگین هستند، خودداری کنید. معمولا کودهای معدنی که مستقیما از معدن گرفته می‌شوند و همچنین کودهای گوگرد بنتونیت‌دار و گوگرد معدنی دارای عناصر سنگین هستند.

پیشنهاد ما به کشاورزان عزیز این است که برای تمام فصل رشد، مقدار و زمان صحیح مصرف کودها را در نظر بگیرید تا از خسارت‌های جبران ناپذیر جلوگیری شود. مصرف برخی کودهای دارای پتاسیم و یا برخی کلات‌کننده‌های طبیعی در طول فصل رشد تا حدودی می‌تواند اثر تنش عناصر سنگین را رفع کند.

آفات و بیماری‌ها

یک موردی که پسته‌کاران عزیز بسیار باید به آن توجه کنند بحث آفات و بیماری‌هاست که از اثرات منفی آن، حاشیه خشکی برگ پسته است.

نماتد

نماتدها یکی از دلایل مهم حاشیه خشکیدگی برگ پسته هستند. این نماتدها در ریشه و اطراف آن زندگی می‌کنند و با آسیب به ریشه و اختلال در جذب عناصر توسط ریشه باعث کاهش رشد درخت و ایجاد حاشیه خشکی برگ‌ها در پسته شده و در نهایت شاهد کاهش قابل توجه عملکرد پسته خواهید بود.

حاشیه خشکی برگ پسته
حاشیه خشکی برگ پسته در اثر نماتد

در جهت کاهش خسارت نماتدها به باغ پسته بهتر است قبل از احداث باغ جدید، نهال‌ها را بررسی کرده تا از کشت نهال آلوده به نماتد جلوگیری شود. روش تشخیص چشمی، بررسی ریشه نهال است که نباید حالت گره گره داشته باشند (همانند تصویر بالا).

تغذیه صحیح و در زمان درست جهت افزایش مقاومت پسته به نماتد نیز موثر خواهد بود. همچنین مصرف ریشه‌ای کود سیلیکات پتاسیم نیز میتواند در کنترل نماتد موثر باشد.

نکته
فراهمی شرایط برای تابش مستقیم آفتاب به سطح خاک نیز یکی دیگر از روش‌های کنترلی است.

بیماری قارچی

بیماری بلایت جوانه یا خوشه که یکی از عوامل آن قارچ Botryosphaeria dothidea و بیماری بلایت آلترناریایی که عامل آن قارچ Alternaria می‌باشد. آلودگی این دو قارچ در برگ‌های پسته باعث حاشیه خشکی برگ می‌شود. این دو بیماری قارچی یک مشکل جدی در باغ‌هایی هستند که آبیاری بصورت بارانی و غرقابی باشد، همچنین در مناطق با خاک‌های کم نفوذ و باغ‌های با رطوبت نسبی بالا، می‌تواند زیاد باشد.

حاشیه خشکی برگ پسته
حاشیه خشکی برگ پسته در اثر بیماری قارچی Botryosphaeria
حاشیه خشکی برگ پسته
حاشیه خشکی برگ پسته در اثر بیماری قارچی Alternaria

استفاده از قارچ‌کش‌ها با نظر گیاهپزشک معتمد در منطقه راهکار مناسبی است. رعایت بهداشت باغ در انتهای فصل نیز می‌تواند به کاهش بیماری‌ها کمک شایانی کند. ضمن اینکه اگر مشکل این دو بیماری جدی است، برنامه آبیاری را تنظیم کرده و از ماندابی و راکد شدن آب جلوگیری کنید.

کرم سفید ریشه

کرم سفید ریشه مشکل مهم باغداران پسته است به ویژه باغداران محترمی که کود دامی فرآوری‌نشده در باغ خود استفاده می‌کنند. هجوم این آفت از اواخر فروردین شروع می‌شود. از جمله علائم مهم این آفت حاشیه خشکی برگ پسته است که بدلیل آسیب و قطع شدن بخشی از ریشه‌ها، این علامت در برگ‌ها دیده می‌شود.

حاشیه خشکی برگ پسته
https://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=1243067
کرم سفید ریشه

از بین بردن علف‌های هرز یک ساله به این علت که منبع غذایی خوبی برای این لاروها هستند، یک راه‌حل مناسب است. رعایت بهداشت باغ پس از هرس و در طول پاییز و زمستان و همچنیناستفاده از تله‌های نوری در باغ برای کنترل حشرات بالغ این آفت توصیه می‌شود. استفاده از کودهای دارای سیلیکون به صورت مصرف ریشه‌ای در طول فصل رشد نیز راهکار مناسبی در جهت بهبود شرایط باغ است.

بیماری باکتریایی

یکی دیگر از دلایل حاشیه خشکی برگ پسته، باکتری Xylella fastidiosa است که طی چند سال اخیر در برخی مناطق پسته‌کاری ایران مشاهده شده است. علائم حمله این باکتری به گیاه، با قهوه‌ای و سپس خشک شدن حاشیه برگ‌ها آغاز شده و در صورت پیشرفت بیماری شاهد از بین رفتن کامل برگ و شاخه‌ها خواهید بود.

حاشیه خشکی برگ پسته
خسارت باکتری و حاشیه خشکی برگ پسته

جهت مبارزه با این باکتری راه‌های شیمیایی توصیه نشده است، اما به دلیل انتقال آن توسط حشرات تغذیه‌کننده از برگ‌ها می‌توان از دو روش ذیل برای مدیریت این بیماری استفاده کرد:

  • رعایت بهداشت باغ و جمع‌آوری بقایای گیاهی طی پاییز و زمستان
  • محلول‌پاشی سیلیکات پتاسیم و کودهای کلسیمی در اردیبهشت و خرداد، جهت استحکام سلول‌های برگ. 
این آموزش را دوست داشتید؟
69
3

بخش نظرات

دیدگاهتان را در ارتباط با این مطلب آموزشی بنویسید!

28 پاسخ

      1. سلام خسته نباشین باغ پسته من تنه سورخی داره وحاشیه خشکی برگ وابمانهم کلرش ۷۰ هس واب شیرین هم نداریم باید چیکارکنیم ممنون ازراهنمای شما عزیزان سلیمی

        1. سلام و خداقوت خدمت جنابعالی
          در شرایط آب و خاک شور استفاده از منابع صحیح کودی و همچنین برخی ترکیبات باعث حفظ تولید در این شرایط می‌شود. یک برنامه کوددهی اختصاصی برای باغ جنابعالی مفید خواهد بود. توصیه می‌شود با کارشناسان واحد پشتیبانی با شماره‌های 05191004601 و 09155158630 در تماس باشید تا راهنمایی‌های لازم جهت دریافت برنامه کوددهی اختصاصی خدمتتون ارائه شود. تنه سرخی به دلیل تابش‌های شدید آفتاب و گرما و بیماری سرخشکیدگی اتفاق می‌افتد. تنظیم بهینه مدارهای آبیاری و مصرف کودهای نیتروژنه و اسیدآمینه‌ها در قالب یک برنامه کودی اختصاصی باعث افزایش تولید برگ و بهبود این وضعیت شود.

  1. سلام و خسته نباشید. آب کلردار هم میتونه روی حاشیه خشکی برگای پسته تاثیر بذاره؟ آبی که وارد باغ میشه از استخر ماهی میاد و آبش کلرداره. منبع دیگری هم نداریم و همون آب رو وارد باغ پسته میکنیم. ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. با سلام و عرض ادب
      بله متاسفانه شوری چه از آب و چه از خاک باشد به دلیل حضور کلر باعث حاشیه خشکی برگ پسته می شود. البته یکی از دلایل حاشیه خشکی برگ پسته حضور کلر در آب آبیاری است. تا جای ممکن از آب شیرین استفاده کنید.

      1. سلام نهال دوساله کاشتم با اب شیرین و الان برگها خشک میشه و از سر شاخه دوباره برگ تازه در میاد .راهنمایی لطفا

        1. با سلام و احترام.
          این خشکی برگ‌ها ممکن است به خاطر تنش‌های گرمایی اخیر و کم آبیاری، کمبودهای غذایی، خسارت بیماری‌ها و … باشد. لطفا برای بررسی دقیق‌تر تصاویری از نهال‌ها را به شماره 09142222930 ارسال کنید.

    1. با سلام و عرض ادب
      بطور کلی کنترل آن سخت است ولی مصرف کودهای دامی نپوسیده را به حداقل برسانید و با گیاهپزشک معتمد منطقه در ارتباط باشید. مصرف کود سیلیکات پتاسیم به بهتر شدن مقاومت درختان کمک می کند.

  2. سلام و خداقوت خیلی عالی نوشتین. لطفاً در مورد شوری خاک و راهکارهای کاهش اونم توضیح و مطلبی منتشر بفرمایید. ممنون از تیم تحریریه اگرویار

    1. با سلام و عرض ادب
      بله حتما، انشاالله در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.

  3. برای درختان پسته ما هم دقیقا مشابه یکی از عکس ها، حاشیه برگ ها خشک بود که الان متوجه شدم به خاطر کمبود پتاسیمه.
    ممنون از شما .

    1. با سلام و عرض ادب
      ممنون از همراهی سرکار. خرسندیم که مطلب برای شما مفید بوده است.

  4. سلام خدمت دوستان
    ما هر سال کرم سفید داریم و هر سمی که بگین استفاده کردیم. لطفا راهنمایی کنین

  5. سلام.میخواستم دلیل اینکه درختان بعد از اینکه حاشیه برگ خشک شد نهایتا تا یک سال کاملا درخت خشک میشود ازبین میرود .اگه امکانش هست راهنمایی کنید

    1. با سلام و عرض ادب
      همانطور که در مقاله مطالعه کردید چند مورد باعث حاشیه خشکی برگ ها می شود اما اگر کل درخت خشک شده باید دلیل را در ریشه ها جستجو کنید. به وضعیت شوری خاک و آب توجه کنید. اگر نکات بیش تری در مورد باغ بفرمایید، می توانیم بهتر جنابعالی را راهنمایی کنیم.

    1. با سلام و عرض ادب
      بله اگر دیر متوجه خسارت بشوید احتمال خشک شدن درخت زیاد است. پیشنهاد می کنیم در مصرف کودهای حیوانی تامل کنید. درختان را همواره در شرایط ایده آل از نظر برنامه کودی حفظ کنید تا به شرایط تنش های آفات و بیماری ها مقاوم باشند و اگر کرم سفید ریشه هم حضور داشت درصد خسارت پایین باشد.

  6. سلام با تشکر از راهنمایی شما، لطفا بیان کنید سولفات و کربنات مثل آهک و گچ چه تاثیری بر قارچ دارد

  7. سلام تعداد ۱۳ درخت توی یک چاره ۷۰ درختی حاشیه خشکی شدن بررسی کردم ریشه گره دارد و خاک از ۱۵ یا ۲۰ سانت به پایین شنی زیاد است همین هفته پیش سولفات پتاسیم پودری که از جهاد گرفتم هر درخت دو تا مشت ریختم و آب شیرین قنات است البته موقع ابیاری لباس مشستند سر قنات کف زیادی امد داخل درختان از این کف نیست یا نماتد است.پارسال اصلا یک زره هم حاشیه زردی نداشت نمیدونم چیکار کنم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    1. با سلام و خدا قوت جناب طاهریان عزیز
      پیشنهاد می‌کنیم به شماره 09142222930 عکس‌هایی از درختان و حاشیه خشکی برگ‌ها و همچنین ریشه‌ها ارسال بفرمایید تا همکاران ما بررسی کنند.

      1. پتاسیم دولتی درخت راخشک میکند .من به چندتا درخت پسته هرکدام سیصد گرم دادم همشون خشک شدند . اینها نمک خالیه نه سولفات پتاسیم

        1. با سلام و خدا قوت خدمت شما بزرگوار
          لطفا با شماره های 09155158630, 05191004601 تماس بگیرید تا برای خرید سولفات پتاسیم باکیفیت، همکاران جنابعالی را راهنمایی کنند.

  8. سلام .توضیحات شما در مورد خشکی اطراف برگ کامل هست .در حالی که باغ ما هم شوری اب هم شوری زمین وزهکش نبودن زمین برای ابشویی .را داشت .و الان هم با مقایسه برگها با برگهای تصاویر شما که علت ان وجود قارچ بود شباهت دارد .دیگه از این درخت ها نا امید شدم وهر گونه اقدامی هم بی اثر میدانم.

    1. درود و خدا قوت جناب عباسی عزیز
      متاسفم که این شرایط را در باغ دارید. پیشنهاد می کنیم عواملی که باعث بیش تر شدن شوری خاک می شود را کم کنید مثل مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی و مصرف کودهای دامی. برای اطمینان از بیماری قارچی با کارشناس حاذق گیاهپزشکی مشورت کنید و غیراصولی از قارچکش ها استفاده نکنید. در شرایطی مشابه درختان شما، پیشنهاد ما تقویت درختان با برنامه کودی اصولی است که می توانید از طریق این لینک درخواست دهید. علاوه بر این تصاویری از درختان به شماره 09142222930 ارسال بفرمایید تا همکاران ما جنابعالی را بهتر راهنمایی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت برنامه کوددهی اختصاصی