ترک خوردگی یا ترکیدگی میوه مرکبات یکی از مشکلاتی است که در هر باغی ممکن است اتفاق بیفتد و کیفیت نهایی محصول را کاهش دهد. ترک خوردن میوه زمانی رخ میدهد که سلولهای گوشت به سلولهای پوست بیش از حد فشار وارد کند و به دلیل محکم نبودن پوست، میوه دچار ترک خوردگی شود. عوامل مختلفی میتواند باعث ترکیدگی میوه مرکبات شود اما به دلیل پیچیده بوده این فرآیند با وجود مطالعات مختلف در این زمینه، مکانیسمها و عوامل موثر در آن کاملا شناخته نشدهاست. بااینحال تاثیر عواملی مانند عدم تعادل عناصر غذایی، کاهش کلسیم میوه، نوسانات آبیاری و خوصیات ژنتیکی ارقام در ترک خوردگی مرکبات مشخص شدهاست.
پرسش و پاسخ
- عدم تعادل عناصر غذایی بعد از تشکیل میوه چگونه سبب ترک خوردن میوه میشود؟
وقتی تغذیه گیاه مناسب باشد تعادل عناصر غذایی وجود دارد، اما هنگامی که میزان ورود عناصر به میوه بیشتر باشد و میوه ظرفیت کافی را نداشته باشد ترک خوردگی اتفاق میافتد. با مدیریت صحیح مصرف کودها و ظرفیت سازی در ابتدای فصل رشد، میوه عناصر را به اندازه کافی جذب می کند و تعادل عناصر رعایت می شود.
- نقش شرایط اقلیمی مختلف در ترکیدگی میوه مرکبات به چه صورت است؟
در شمال کشور به دلیل اینکه نوسانات دمایی و رطوبتی کم است میزان ترک خوردگی میوهها کمتر از جنوب کشور است و در حدود 8 درصد است اما چون در جنوب کشور نوسانات دمایی و به خصوص رطوبتی بیشتری وجود دارد و میزان ترک خوردگی تا 20 درصد هم میرسد. اگر محلول پاشی کلسیم در انتهای فصل صورت نگیرد این میزان در جنوب کشور بیشتر از 20 درصد هم میشود.
- دیگر عواملی که در ترکیدگی میوهها نقش دارند، چیست؟
آفتاب سوختگی میوه ها در جنوب کشور نیز سبب ترکیدگی مرکبات میشود که با برنامه کودی صحیح و محلول پاشی ترکیبات سیلیکونی این مقدار کمتر میشود. همچنین آفاتی مانند مگس میوه و حشراتی چون تریپس گل هم در ابتدای رشد و با بزرگ شدن میوه باعث ترکیدگی میوهها میشوند.